Search
Close this search box.

استعلام گواهی ارزش افزوده؛ افزایش سودآوری و کاهش هزینه‌های کسب‌و‌کار

اکثر ما پرداخت مبلغی اضافه، با عنوان مالیات بر ارزش افزوده را هنگام خرید تجربه کرده‌ایم. خرید شارژ تلفن همراه و بسته اینترنتی از جمله مواردی هستند که به‌طور روزانه وجهی را به‌عنوان مالیات بر ارزش افزوده از موجودی ما کسر می‌کنند. به‌صورت کلی، دریافت برخی از  کالاها و خدماتی که در ازای پرداخت وجه نقد است، مشمول مالیات بر ارزش افزوده می‌گردند. در این مقاله با ارائه اطلاعات کاملی درباره نحوه استعلام گواهی ارزش افزوده، همراه شما خواهیم بود.

مالیات‌های غیرمستقیم دارای انواع مختلفی هستند که یکی از آن­ها مالیات بر ارزش افزوده است. منظور از ارزش افزوده افزایش تدریجی ارزش کالا یا خدمت در طی مراحل مختلف تولید است و در هر مرحله از این تغییرات، مالیات تعلق گرفته و در نهایت، پرداخت مالیات متعلقه بر عهده مصرف‌کننده نهایی خواهد بود. ارائه‌دهنده کالا و خدمات بعد از کسر مالیات ارزش افزوده پرداخت شده توسط مصرف کننده نهایی، موظف به واریز باقی‌مانده مالیات به‌حساب سازمان امور مالیاتی کشور است.

بنا بر قانون، دریافت این مبلغ، برای افراد و شرکت‌های دارای گواهی مالیات بر ارزش افزوده مجاز است؛ همچنین اگر شرکت‌های فاقد این گواهی، اقدام به دریافت مالیات بر ارزش افزوده کنند مرتکب تخلف می‌شوند.

از سوی دیگر باتوجه‌ به محدودیت زمانی اعتبار گواهی ارزش افزوده، نیاز است که مصرف‌کنندگان نهایی کالا و خدمات و نیز دارندگان این گواهی، اقدام به استعلام نموده و از اعتبار آن مطلع گردند.

ارزش افزوده چیست؟

این گواهی را می‌­توان مجوزی جهت دریافت مبلغی بیشتر از خریدار کالا یا خدمات و پرداخت آن به اداره سازمان امور مالیات کشور دانست که از این مبلغ تحت عنوان مالیات بر ارزش افزوده کالا و خدمات یاد می‌­شود؛ کلیه واحدهای اقتصادی بایستی اقدام به اخذ گواهی ارزش افزوده نمایند.

در رابطه‌ با مالیات ارزش افزوده، ارائه دهندگان کالا و خدمات موظف به ثبت اظهارنامه مالیاتی در سامانه مالیات ارزش افزوده و پرداخت مالیات مربوط به هر فصل از سال، تا نهایتاً ۱۵ روز بعد از پایان فصل هستند.

تدوین صورت معاملات فصلی در کوتاه‌ترین زمان به کمک رسمیو؛ کلیک کنید

برای استعلام گواهی ارزش افزوده، رسمیو کنار شماست

برای استعلام در سامانه رسمیو، شما این امکان را دارید تا اسم شرکت را در سامانه رسمیو جستجو نموده و به‌سادگی به شناسه ملی آن دسترسی پیدا کنید. همچنین به‌منظور اعتبارسنجی شرکت برای اخذ قرارداد می‌توانید از رسمیو کمک بگیرید. برای این کار تنها کافی است اطلاعات شرکت را مطالعه نموده و پس از آن با اطلاعاتی که در خصوص شرکت موردنظر کسب کرده‌اید با خیالی آسوده اقدام به عقد قرارداد نمایید.

برای مشاهده اطلاعات ثبتی تمامی شرکت‌ها و سازمان‌ها ابتدا وارد سامانه رسمیو شوید و در کادر مشخص شده در تصویر زیر نام سازمان مورد نظر را وارد کنید:

ارزش افزوده

در مرحله بعد می‌توانید لیست شرکت‌هایی را مشاهده کنید که با عبارت جستجو شده مطابقت دارند:

استعلام گواهی ارزش افزوده

در نهایت روی نام شرکت مورد نظر کلیک کنید تا اطلاعات کامل شرکت را مشاهده کنید:

گواهی ارزش افزوده

نکته: درصورت وجود کد اقتصادی در صفحه شرکت، شرکت مدنظر دارای گواهی ارزش افزوده است.

ارزش افزوده تا چه زمانی معتبر است؟

بنا بر تشخیص حوزه مالیات، مدت اعتبار این گواهی، به‌صورت دائمی است. همچنین لازم است که خریداران محصولات و خدمات نیز باید در زمان خرید، نسبت به معتبر بودن گواهی ارزش افزوده اطمینان حاصل کنند، سپس برای پرداخت مالیات بر ارزش افزوده اقدام نمایند.

آشنایی با انواع مالیات بر ارزش افزوده

به‌طورکلی مالیات بر ارزش افزوده به سه دسته زیر تقسیم می‌­شود:

 مالیات بر ارزش افزوده تولیدی (Value Added Tax product)

در روش(VATP)، بر روی فروش، مالیات کلی اعمال می‌­گردد. کالاهای مصرفی مانند مواد خوراکی، پوشاک، تجهیزات ورزشی و غیره و کالاهای سرمایه­‌ای مانند ماشین آلات، ساختمان‌ها و غیره مشمول این نوع از مالیات خواهند شد. لازم به ذکر است که در صورت خرید کالاهای سرمایه‌­ای توسط بنگاه اقتصادی، نیاز به پرداخت این مالیات نخواهد بود. 

مالیات بر ارزش افزوده درآمدی (Value Added Tax income)

در این نوع مالیات، مبلغ مالیات بر ارزش افزوده در هر مرحله از زنجیره تولید و فروش کالاها و خدمات، با در نظر گرفتن هزینه‌های تولید و فروش از مالیات بر ارزش افزوده قبلی کسر و در صورتی که درآمد حاصل از فروش بیشتر شود، مالیات جدید محاسبه و پرداخت می‌شود. به این ترتیب، مالیات بر ارزش افزوده درآمدی یکی از مهمترین منابع درآمدی دولت می‌باشد.

مالیات بر ارزش افزوده مصرف (Value Added Tax consumption)

مالیات بر ارزش افزوده مصرف، یکی از انواع مالیات است که بر مبلغ نهایی کالاها و خدماتی که مصرف کننده خریداری می‌کند، اعمال می‌شود. برای مثال، اگر شخصی یک کالا را با قیمت صد هزار تومان خریداری کند و مالیات بر ارزش افزوده برای آن کالا ده درصد باشد، مصرف‌کننده باید ده هزار تومان به عنوان مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کند. این مالیات توسط فروشنده جمع آوری می‌شود و به دولت پرداخت می‌شود.

آیا در تمامی کشورها مالیات بر ارزش افزوده وجود دارد؟

آیا این موضوع در بین دیگر کشورها نیز رایج است یا خیر از جمله مهم‌ترین سوالاتی است که در خصوص ارزش افزوده مطرح می‌شود. دریافت مالیات بر ارزش افزوده کالا در برخی کشورها، کاملاً ممنوع است و هیچ یک از افراد و فروشندگان مجاز به دریافت این نوع از مالیات نیستند. این در حالی است که، تولیدکنندگان ایرانی دارای گواهی ارزش افزوده کالا، مجاز به دریافت مبلغ بیشتری از خریداران هستند.

مدارک مورد نیاز برای دریافت گواهی ارزش افزوده

به‌طورکلی برای دریافت تاییدیه ارزش افزوده، باید پروسه‌ای دومرحله‌ای طی شود که در ادامه مدارک موردنیاز برای هر بخش اشاره خواهیم کرد:

مدارک مورد نیاز برای ثبت نام اولیه (مرحله اول)

  • وکالت‌­نامه
  • کد اقتصادی
  • آگهی تاسیس شرکت
  • آخرین تغییرات شرکت
  • آدرس محل سکونت پیمانکار
  • گواهی صلاحیت یا نام شرکت در سایت
  • تلفن ثابت و همراه پیمانکار و مدیرعامل
  • کد پستی پیمانکار، دفتر یا محل فعالیت
  • کپی شناسنامه و کارت ملی اعضای شرکت

مدارک موردنیاز ثبت نام نهایی(مرحله دوم)

  • نام شعبه
  • شماره حساب
  • آخرین تغییرات ( برای مشاهده آخرین تغییرات شرکت ها اینجا کلیک کنید )
  • نام شرکت مورد نیاز
  • مدارک آخرین اعضا
  • شماره تماس رئیس هیئت‌مدیره

سه نکته مهم در مورد دریافت گواهی ارزش افزوده

  1. درصورتی‌که صاحب کسب‌وکارهای مختلفی هستید بایستی برای هر یک از این کسب‌وکارها، به‌صورت مجزا اقدام به دریافت این گواهی نمایید.
  2. نگهداری مدارک و صورت‌حساب‌های تا ۱۰ سال توسط مشمولان مالیات بر ارزش افزوده الزامی است. 
  3. پروسه ثبت‌نام گواهی، فرایندی زمان‌­بر است و این احتمال وجود دارد که چندین بار، مشکل عدم تایید اسناد را تجربه کنید.

استعلام گواهی ارزش افزوده از طریق چه سایتی امکان پذیر است؟

یکی از مسائل مهم در خصوص گواهی ارزش افزوده، مدت اعتبار این گواهی است که از طریق استعلام گواهی ارزش افزوده می‌توان از میزان آن مطلع شد. با توجه به توسعه دولت الکترونیک توسط سازمان‌های مختلف، سازمان امور مالیاتی کشور با ایجاد سامانه استعلام گواهی ارزش افزوده این امکان را فراهم نموده تا کاربران، به سادگی چند کلیک، از اعتبار گواهی ارزش افزوده خود اطلاع یابند و از طریق شناسه ملی یا کد اقتصادی به‌صورت اینترنتی صحت این موضوع را بررسی کنند.

لازم به ذکر است که سامانه استعلام گواهی ارزش افزوده همان سایت ثبت‌نام اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده است که متقاضیان از طریق سایت ” www.e-vat.ir ” امکان دسترسی به آن را خواهند داشت. برای استعلام، تنها کافی است تا مراحل زیر را دنبال کنید:

۱. در قدم اول بایستی در مرورگر دستگاه خود عبارت استعلام گواهی ارزش افزوده را جستجو نموده سپس وارد سایت e-vat.ir شوید.

۲. در دومین مرحله نیاز است تا متقاضی استعلام گواهی ارزش افزوده، اقدام به درج اطلاعات مورد نیاز از قبیل، عنوان مؤدی، کد اقتصادی شرکت، شناسه ملی شرکت یا شماره ثبت آن در کادرهای تعیین شده نموده و بعد از وارد کردن کد امنیتی، بر روی دکمه آغاز جستجو کلیک کنید.

۳. در آخرین مرحله از پروسه استعلام گواهی مالیات بر ارزش افزوده، درصورتی‌که اطلاعات وارد شده صحیح باشد در پایین صفحه کادری را مشاهده میکنید که حاوی اطلاعات مودی مالیاتی از قبیل شناسه، شماره اقتصادی و غیره است؛ همچنین اگر تمایل دارید ضمن دریافت استعلام گواهی ارزش افزوده، اطلاعات کاملی در مورد تمامی شرکت‌ها و مجموعه‌های تولیدی به دست آورید می‌توانید از خدمات سامانه رسمیو شامل دریافت کد اقتصادی و غیره استفاده کنید.

استعلام گواهی ارزش افزوده با کد ملی چگونه است؟

پیش‌از این گفتیم که برای استعلام گواهی مالیات ارزش افزوده می‌توان از دو راه استفاده از کد اقتصادی و کد ملی کمک گرفت. البته پیگیری از طریق کد ملی صرفاً مختص اشخاص حقیقی است. پروسه استعلام از طریق کد ملی نیز همچون استعلام گواهی ارزش افزوده با کد اقتصادی است و تنها کافی است که متقاضی بعد از ورود به سامانه استعلام گواهی، در کنار کد امنیتی، کد ملی مؤدی را نیز وارد نموده و به این شکل، استعلام را با کد ملی را انجام دهد.

معافیت از دریافت گواهی ارزش افزوده به چه صورت است؟

برخی کالاها و خدمات اساسی جامعه، از قانون دریافت گواهی مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند و فروشندگان این کالاها یا خدمات اجازه دریافت مالیات بر ارزش افزوده را نخواهند داشت.

کالاهای معاف از مالیات بر ارزش افزوده:

لیست کالاهای معاف از دریافت مالیات بر ارزش افزوده به شرح ذیل است:

  • محصولات لبنی
  • فراورده‌های گوشتی
  • دام زنده و خوراک دام و طیور
  • کلیه محصولات زراعی و غلات
  • روغن‌های خوراکی و صنایع‌دستی
  • کلیه تجهیزات دفاعی نظامی و امنیتی
  • برخی از کالاهای مصرفی و اساسی افراد
  • کالاهایی که در تهیه آن­ها از کاغذ استفاده شده است
  • تمامی اقلام پزشکی از قبیل واکسن، دارو و تجهیزات پزشکی

خدمات معاف از مالیات بر ارزش افزوده:

خدمات زیر جزو خدمات معاف از دریافت این نوع مالیات هستند:

  • چاپ و انتشار
  • هتل‌ها و مراکز اقامتی
  • خدمات آموزشی پژوهشی
  • خدمات درمانی و کشاورزی
  • خدمات مالی اعتباری و بانکی
  • بازار سرمایه بورس و اوراق بهادار
  • خدمات فنی بازسازی، تعمیر و نگهداری
  • حمل‌ونقل برون‌شهری، درون‌شهری و بین‌المللی

صورت پرداخت مالیات ارزش افزوده بیشتر از سقف مجاز، چه اقدامی باید انجام داد؟

بر اساس ماده ۱۷ قانون مالیات بر ارزش افزوده، چنانچه مودی به‌اشتباه، در هر دوره بیشتر از مبلغ اصلی مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کرده باشد این امکان را داشته تا به یکی از دو روش زیر نسبت به استرداد مبلغ مورد نظر اقدام نماید:

  1. فرد می‌تواند مبلغ اضافه پرداخته شده را نگه داشته تا در مالیات‌های دور بعد لحاظ شود.
  2. فرد می‌تواند نسبت به استرداد وجه، درخواست نماید.

با استفاده از دکمه ” تعرفه اشتراک‌ها ” از هزینه‌های عضویت سالانه در سامانه رسمیو با خبر شوید.

سایر مطالب دسته‌ی سامانه‌ها و مجوزهای دولتی کسب‌وکار

محدود نمانید!
دسترسی نامحدود به بانک اطلاعاتی بیش از ۲ میلیون شرکت ایرانی با اشتراک‌های ویژه رسمیو