کد بینالمللی ” ISIC ” برگرفته از سر واژههای International Standard Industrial Classification است. که به معنای سیستم بین المللی استاندارد بوده و برای دستهبندی صنایع مختلف به کار میرود. ISIC یک طبقهبندی بر مبنای نوع فعالیت اقتصادی است، نه کالاها و خدمات. لازم به توضیح است که در نوع عملیات یا فعالیت اقتصادی، دستی یا مکانیزه بودن آن اهمیت ندارد.
در تحلیل یک صنعت، بررسی ظرفیت تولید محصولات در یک کشور، به دلیل وجود تشابه در نام محصولات، با استفاده از نام محصولات نمیتوان اطلاعات دقیقی از چیستی و ماهیت محصول یا نوع جنس آن بهدست آورد. به همین دلیل هر محصول، کد اختصاصی دریافت میکند تا نشاندهندهی هویت دقیق کالا در سطح بینالملل باشد.
شورای اجتماعی اقتصادی سازمان ملل، کد ISIC را به عنوان اصلیترین ملاک طبقهبندی صنایع در سطح بینالملل در نظر گرفته است.
اهمیت استفاده از کد ISIC (آیسیک)
استفاده گسترده از این کد، چه در سطح بینالمللی وچه در سطح ملی برای فعالین اقتصادی حائز اهمیت است چرا که این نوع از طبقهبندی هرگونه فعالیت اقتصادی و اجتماعی را در سطح بینالملل پوشش میدهد. با استفاده از این کد میتوان به سادگی فعالیتها را چه در سطح ملی و چه در سطح بینالمللی مقایسه کرد. بههمیندلیل تعداد ۹۸ کشور از قارههای مختلف جهان از این کد برای تحلیل صنایع استفاده میکنند و شورای اجتماعی و اقتصادی سازمان ملل (ECOSOC) نیز ،به استفاده تمامی شرکتها از این کد توصیه کرده است.
شورای اجتماعی و اقتصادی سازمان ملل متحد (ECOSOC) کجاست؟
شورای اجتماعی و اقتصادی به عنوان مرکزی برای گفتگو دربارهٔ مسائل اقتصادی و اجتماعی بینالمللی و فرمولهکردن سیاستهای پیشنهادی به اعضا و مجموعه سازمان ملل متحد عمل میکند. وظایف اصلی این شورا در حوزهی اقتصادی و اجتماعی، شامل توسعه سطح استانداردهای زندگی، توسعه سطح اقتصادی و اجتماعی و هم چنین ارائه راهکار برای حل مشکلات اقتصادی در سطح بینالملل است.
معیارهای تعیین کد ISIC
همانطور که اشاره شد، از کد ISIC برای بررسی روند فعالیت اقتصادی، استفاده میشود. در این طبقهبندی ابتدا همه فعاليتهای اقتصادی به بخشهای استاندارد اصلی تفکیک میگردند. سپس در گروه و طبقهبندی مخصوص خود دستهبندی میشوند. معیارهای مختلفی برای این طبقهبندی استفاده میگردد. برای مثال، بررسی این مورد که کالا یا خدمات تولیدی، دارای چه ویژگیهایی هستند؟ کاربرد آنها به چه صورت است؟ فرآیند و فناوری تولید به چه صورت است؟
در سیستم طبقه بندی ISIC نحوه کدگذاری چگونه است؟
کدهای استاندارد طبقهبندی صنعتی ISIC، اعدادی چهار رقمی هستند، که نشانگر نوع فعالیت اصلی مجموعه و شیوهای برای شناسایی آن باشند. براساس این شیوه طبقهبندی همه اطلاعات مرتبط با فعالیتهای اقتصادی، کشاورزی، جنگلداری، صیادی، شکار و دامداری، معدنکاری، ساخت و ساز، تولید، حمل و نقل، ارتباطات، الکتریسیته، گاز و سرویسهای بهداشتی همه در یک کد چهار رقمی پوشش داده میشود.
دو رقم اول کد، نشانگر صنعتی که یک مجموعه در آن فعالیت دارد، رقم سوم نشانگر گروه صنعتی و رقم چهارم نشانگر عنوان اختصاصی است، که فعالیت در حوزه آن انجام میشود. پس به طور کلی تمام فعالیتهای اقتصادی در چهار رقم خلاصه میشود.
به عنوان مثال:
- (21):تولید کاغذ و محصولات کاغذی
- (210): تولید کاغذ و محصولات کاغذی
- (2101): تولید خمیرکاغذ و کاغذ و مقوا
جستجوی کد ISIC
از دو طریق میتوانید به کد ISIC دسترسی داشته باشید:
- استفاده از سایت “بهین یاب” که مربوط به درگاه خدمات و اطلاعات صنعت، معدن و تجارت است.
- استفاده از سایت ” ایران کد “
آموزش نحوه تکمیل کد آیسیک (ISIC)
با توجه به توضیحاتی که ارائه شده به راحتی میتوانید، جستجو کنید و به دستهبندی مورد نظر خود برسید. استفاده از این کد منحصر به اشخاص حقوقی نبوده و تمامی افراد به راحتی میتوانند از این کد استفاده حداکثری کنند.
چنانچه محصولی جدید بوده یا کد ISIC برای آن تعریف نشده باشد، باید کد ISIC برای آن محصول درخواست شود. لازم به ذکر است که در جوازهای تأسیس یا پروانههای بهرهبرداری باید کد ISIC محصولات مدنظر ذکر گردد.