در دو سه دهه اخیر حتماً ماشینهای سنگینی دیدهاید که در لوگویی به شکل یک فیل که خرطومش را بالا گرفته مشترک بوده اند. این لوگوی شرکت ماموت است، که در تولید انواع تریلر و کامیون سابقهای طولانی دارد و البته به مرور در زمینههای تجاری دیگری هم ورود کرد.
در این گزارش به مرور دادههای خانواده «فردوس» در «رسمیو» میپردازیم. خانوادهای که صاحب گروه صنعتی «ماموت» و یکی از خانوادههای شاخص خودروسازی و واردات خودرو به ایران است.
تریلر، کانکس و چند محصول دیگر
شکلگیری «ماموت» به سال ۱۳۶۷ باز میگردد که بهروز فردوس شرکت «مجتمع صنعتی ماموت» را رسماً ثبت کرد. بعد از چند سال، فعالیت این شرکت با تولید انواع تریلرهای سبک در فضایی به وسعت دو هکتار آغاز شد. به مرور زمینه کار این شرکت گسترش یافت. در حالی که پیش از آن بر ماشینهای سنگین تمرکز داشت، به حوزههایی مانند تولید ساندویچ پانل خانههای پیشساخته و انواع کانکس، اتاقهای ایزوله شامل اتاقهای یخچالی، تریلر یخچالی و اتاق حمل بار وارد و استقبال قابل توجهی نیز از آن شد. این شرکت از اواخر دهه ۷۰ به بهبود سالنهای مونتاژ و توسعه فناوری پرداخت. در آغاز دهه ۸۰ موفق به تولید تریلرهای سنگین کمرشکن، کمپرسی، ماشین بر و تریلرهای کفی لبهدار شد و به موازات آن، انواع کانکسهای مسکونی و اداری را نیز عرضه کرد.
انحصار واردات کامیون اسکانیا به ایران
یکی از نقاط عطف «ماموت» در سال ۱۳۸۸ و با در اختیار گرفتن نمایندگی رسمی شرکت اسکانیا در ایران رقم خورد. شرکت سوئدی که انواع خودروهای سنگین را تولید میکند.
«ماموت دیزل» نام شرکتی است که به عنوان نماینده انحصاری خدمات پس از فروش کامیونهای اسکانیا در ایران آغاز به کار کرد.این شرکت، در سه حوزه تولید و خدمات پس از فروش کامیونهای اسکانیا، خدمات پس از فروش تریلر و فروش و خدمات پس از فروش محصولات دیزل ژنراتور اسکانیا فعال است.
فعالیت خانواده فردوس هیچگاه محدود به تولید و واردات کامیون و تریلر نبود. آنها شرکت «وزنه» را نیز در اختیار دارند. شرکت باسابقهای که سال ۱۳۴۳ تأسیس گردید و یکی از شرکتهای مهم تولید انواع جرثقیل است. «وزنه» ۹ محصول مختلف ارائه میدهد و چند سالی است که به عنوان زیرمجموعه «مجتمع صنعتی ماموت» فعالیت میکند.
ماموت شرکت «مجتمع صنعتی پیل سان» را در سال ۱۳۹۳ تأسیس کرد که به تولید انواع تریلر و هم به واردات و فروش کامیونهای چینی مشغول است.
بهزاد و مهرزاد، دانیل و مانوئل
بهروز فردوس بنیانگذار «ماموت» متولد تهران است و همسری آلمانی دارد، اتفاقی که علت تفاوت در نام پسرانش است. در عمده شرکتهای «ماموت» دو نام بهزاد دانیل فردوس و مهرزاد مانوئل فردوس قابل نمایش است. بهزاد و مهرزاد به عناوین مختلفی در شرکت ها، مانند رییس، نایبرییس یا عضو هیئتمدیره، مدیرعامل و… حضور دارند و هر کدام مدیریت بخشی از تجارت پدر را بر عهده گرفتهاند.
خانواده فردوس از سال ۱۳۹۳ به واردات خودروی سواری هم میپردازند. آنها شرکت «ماموت خودرو» را به عنوان نماینده رسمی شرکت «فولکسواگن» در ایران راه انداختند.در سال ۱۳۹۶، شرکت ماموت مدعی بود که این همکاری به راهاندازی خط تولید در ایران میانجامد، اما در حد واردات خودرو باقی ماند.سرانجام بهروز فردوس بنیان گذار «ماموت» پدر صنعت خودروی تجاری ایران روز چهارشنبه ۳ آذر ۱۴۰۰ درگذشت .
ورود به استارتآپها
میترا فردوس یکی دیگر از اعضای خانواده فردوس است که نامش در ۲۴ شرکت است و بیشتر این شرکتها زیرمجموعههای «ماموت» هستند. او علاقه زیادی به استارتآپها و فضای کسب و کارهای نوین دارد و در همایشهای مختلفی با این موضوع حضور داشته است. هم چنین یکی از افراد مؤثر دو استارتآپ با عناوین «پلاک» و «بیمیتو» است.
«پلاک» که رسماً با نام شرکت «فناوران خدمت محور صبا» ثبت گردیده است، به ارائه خدمات متنوعی مانند کارواش، خشکشویی، خدمات ساختمانی، تعمیر لوازم برقی، قالیشویی، نظافت منزل و… اختصاص دارد و میترا فردوس رییس هیئتمدیره آن است.البته برادران شکوری مقدم صاحبان آپارات و فیلیمو هم در هیئتمدیره این شرکت حضور دارند.
«بیمیتو» هم که به فروش انواع بیمه به صورت اینترنتی میپردازد، با عنوان شرکت «تجارت الکترونیک نوین نار» ثبت گردیده است و میترا فردوس نایبرییس هیئتمدیره آن است.