Search
Close this search box.

مجمع عمومی

یکی از انواع شرکت‌های تجاری، شرکت‌های سهامی هستند. به این معنا که صاحبان این شرکت در حقیقت هرکسی است که مالک حتی یک سهم از این شرکت است. تعداد این سهام‌داران ممکن است ده‌ها، صدها یا هزاران نفر باشد. حالا یک سوال: این افراد با این تعداد زیادشان،‌ چگونه شرکت را هدایت می‌کنند و به پیش می‌برند؟

اصول کاری شرکت‌های سهامی به این صورت است که سهامداران شرکت، مدیرانی را انتخاب می‌کنند که شرکت را مدیریت کنند و آن را به سود برسانند. حالا چگونه بر عملکرد این مدیران نظارت می‌کنند که کارها و وظایف خود را خوب انجام داده‌اند؟ یک سری ابزارهای مشخص می‌کنند که از طرف سهامداران بر مدیریت شرکت نظارت کنند. سهامداران هم چند وقت یک‌بار که معمولا سالی یک‌بار است،‌ دور هم جمع می‌شوند و صحبت‌های مدیران و گزارش‌های حاصل از آن ابزارهای نظارتی را می‌شنوند و می‌بینند و بر اساس آن برای آینده شرکت تصمیم‌گیری می‌کنند. به این جلسات مجامع عمومی می‌گویند. 

البته اینطور نیست که از تک تک سهامداران در مورد مسیر حرکت شرکت نظرخواهی کنند و حتی کسی که ده سهم از یک شرکت بزرگ را دارد بتواند در انتخاب مدیر،‌ مداخله کند. بلکه سهامداران اصلی هر شرکت که بیشترین سهام آن را دارند از این قابلیت برخوردار هستند. برای همین است که خیلی از افراد تلاش می‌کنند که به مقدار سهام‌شان را در برخی شرکت‌ها بالا ببرند که بتوانند بر مسیر حرکت آن شرکت، تأثیرگذار باشند. 

مجامع عمومی چه زمان برگزار می‌شود؟

زمان مجمع عمومی
زمان برگزاری مجمع

زمانی که یک جلسه مجمع برگزار می‌شود باید مراتب آن طی مدت زمان ۱۰ روز قبل از جلسه اعلام شود تا سهامداران مطلع شوند که جلسه چه روزی و در چه مکانی برگزار می‌شود و خود را آماده تشکیل مجمع کنند و در تاریخ و زمان مورد نظر و تاریخ معین شده در جلسه حضور پیدا کند. راه‌های آگهی از جلسه مجمع عمومی عبارتند از:

  • روزنامه کثیرالانتشار و انتشار آگهی در آن
  • استفاده از سایت اینترنتی

یکی از مشکلاتی که خیلی از سهامداران دارند این است که با این ابزارها از زمان مجمع مطلع نمی‌شوند. طبق قانون اگر بیشی از نیمی از سهامداران شرکت در مجمع حاضر نباشند، مجمع از اعتبار خواهد افتاد و نمی‌تواند تشکیل جلسه دهد. همین موضوع گاهی اوقات مدیران را وسوسه می‌کند که اطلاع‌رسانی را آن‌طوری که باید و شاید انجام ندهند و مجامع تشکیل نشود و بتوانند با دست فرمون خود به مدیریت شرکت ادامه دهند.  

سامانه رسمیو مشغول توسعه قابلیتی است که این مشکل را برای سهامداران حل کند. قابلیتی که حتما برای سهامداران جذاب و برای برخی از مدیران که از این عدم آگاهی سوء استفاده می‌کنند، ناراحت‌کننده خواهد بود.

انواع مجمع عمومی و وظایف هرکدام از آن‌ها:

  • مجمع عمومی عادی

۱) انجام هرگونه تغییرات در اساسنامه

۲) عزل و نصب بازرس در شرکت‌هایی که انتخاب بازرس برای آن‌ها الزام دارد. مانند شرکت سهامی خاص

۳) تعیین حق الزحمه‌ بازرس اصلی و علی البدل

۴) تعیین حق الزحمه و پاداش هیئت مدیره

۵) انتخاب اعضای هیئت مدیره شرکت طبق رعایت قوانین و داشتن شرایط متقاضی

۶) عزل هیئت مدیره

۷) قبول استعفای هیئت مدیره

۸) قبول استعفای مدیران شرکت

۹) انتخاب و عزل مدیران تصفیه شرکت

۱۰) انجام تصمیمات در ارتباط با نحوه تقسیم سود میان صاحبان سهام

۱۱) رسیدگی کردن به اسناد مالی شرکت

۱۲) انجام افزایش و یا کاهش سرمایه شرکت

۱۳) ثبت کردن شرکت در زمان کمتر از شش ماه طبق اظهارنامه طبق ماده ۶ لایحه

۱۴) تقسیم و بخش‌بندی اندوخته مالی میان صاحبان سهام

  • مجمع عمومی فوق‌العاده

۱) تنظیم اساسنامه

۲) تعیین مدیران و تغییر آن‌ها همراه میزان خدمات

۳) تصمیم‌گیری و موافقت با تصمیم‌ها گرفته شده برای شرک و تغییر در مفاد اساسنامه مانند تغییر در نام شرکت، تغییر در موضوع شرکت، تغییر آدرس و محل اصلی شرکت و غیره.

۴) ایجاد و ساخت سهام ممتاز

۵) انجام امور افزایش و کاهش سرمایه شرکت

۶) انحلال شرکت

۷) موافقت با صدور اوراق قرضه

۸) ورود شرکای جدید به شرکت

۹) تعیین بازرسان شرکت