مجموعه فروشگاههای زنجیرهای «رفاه» در سال ۱۳۷۴ آغاز به کار کرد، در دولت سازندگی و درست در زمانی که سیاستهایی مانند توسعه اقتصادی با بیشترین شدت ممکن دنبال میشد. حضور شخص رییسجمهور در افتتاح برخی از شعبههای مهم این فروشگاه، نشانگر اهمیت آن برای دولت وقت است. فروشگاههای «رفاه» هنوز هم در بسیاری از نقاط ایران مشغول فعالیت است. در این گزارش برخی از اطلاعات ثبتشده «شرکت فروشگاههای زنجیرهای رفاه» در «رسمیو» را مرور میکنیم؛ چیزهایی که شاید تا به حال نمیدانستید.
کارمندان در رفاه!
فروشگاه «رفاه» یکی از نخستین تجربههای راهاندازی فروشگاههای زنجیرهای پس از انقلاب اسلامی بود که در زمان احداث، سهام آن متعلق به تعدادی از بانکهای دولتی مانند ملی، صادرات، تجارت، ملت و سپه، شهرداری تهران و برخی از شهرهای دیگر، بیمه ایران، بیمه مرکزی و جمعی از سهامداران خُرد بود. مزیت این فروشگاه که از نوع سهامی عام است، ارتباطی بود که در آن سالها با نهادهای دولتی وجود داشت و بنهای خرید در اختیار کارمندان قرار میگرفت. اتفاقی که همچنان در برخی نهادها ادامه دارد و کارمندان این سازمانها امکان خرید اعتباری از فروشگاه رفاه را دارند. دو شرکت «پندار گستر رهروان مهر» با سرمایه یک میلیارد تومان و «گروه مدیریت سرمایه رفاه» با سرمایه ۳۰ میلیارد تومان شرکتهای زیرمجموعه شرکت «فروشگاههای زنجیرهای رفاه» هستند که هر دوی این شرکتها سهامی خاص به حساب میآیند.
بازگشت اژدها
با آغاز دهه ۹۰، بخش خصوصی به شکل بسیار گستردهای به راهاندازی فروشگاههای زنجیرهای در نقاط مختلف کشور روی آورد. این تغییرات با چنان سرعتی در حال وقوع بود که طولی نکشید تا در هر محلهای حداقل یکی از این فروشگاهها تأسیس شد. فروشگاههای قدیمیتری مانند «رفاه» که خود را در این رقابت عقب دیدند، فصل تازهای از فعالیتهایشان را آغاز کردند. از اواسط دهه ۹۰ شرکت «فروشگاههای زنجیرهای رفاه» به نوآوری در عرصه تبلیغات و افزایش تعداد شعبات دست زد و امروز «رفاه» بیش از ۷۰۰ شعبه در سراسر کشور دارد. در حال حاضر رسول محمدی مدیرعامل «رفاه» و عضو هیئتمدیره آن است، کسی که رییس هیئتمدیره «پندار گستر رهروان مهر» و البته چندین شرکت دیگر نیز هست. «رفاه» یک شرکت مادر نیز دارد؛ شرکتی به نام «سپهر نوید آفرین» که زمینه فعالیت آن واردات و صادرات مواد غذایی است و تا کنون ۱۹۱ میلیارد تومان ارز دولتی دریافت کرده که بیشتر این ارزها یورو به مبلغ چهار هزار و ۸۶۱ تومان بوده است.
گسترش حوزه فعالیت با «وین مارکت»
«رفاه» برای رقابت با فروشگاههای دیگر که انگار با شعار «هر ایرانی یک فروشگاه زنجیرهای!» در حال افزایش تعداد شعبههایشان هستند، فروشگاههای «وین مارکت» را راهاندازی کرد که در واقع نمونه کوچکتر و محلیتر فروشگاههای «رفاه» محسوب میشود. این شرکت با عنوان «فروشگاه زنجیرهای آروین بازار پارس» در سال ۹۷ با یک میلیارد تومان سرمایه راهاندازی شد و رسول محمدی نیز به عنوان نایب رییس هیئتمدیره آن فعالیت میکند. تا کنون ۴۱۶ شعبه از «وین مارکت» در سراسر کشور راهاندازی شده که این تعداد رو به افزایش است. جالب است بدانید در کنار برند طبیعت که یادداشت دیگری به آن پرداخته شد، برند نسبتاً مشهور «آوازه» نیز متعلق به همین گروه و یکی از نمادهای تجاری شرکت «آتیه فروز سبحان» است؛ شرکتی که «فروشگاه زنجیرهای آروین بازار پارس» یا همان «وین مارکت» یکی از زیرمجموعههای آن است.