Search
Close this search box.

اصلی ترین نکات در ثبت برند شرکت

ثبت برند شرکت, استعلام برند شرکت, ثبت برند

تمام کسانی که می‌خواهند کسب و کار جدیدی راه بیندازند بعد از آماده کردن مقدمات اولیه بایستی نامی مناسب برای کسب و کار خود انتخاب کنند. نامی که بعد از ثبت رسمی و شروع کار، برند نام می‌گیرد. برند یک شرکت وسیله‌ای است برای شناخته شدن و متمایز شدن از رقبای تجاری و در صورت موفقیت، هویت اصلی شرکت را تشکیل می‌دهد. به همین علت انتخاب یک نام و نشان مناسب و ثبت برند شرکت یکی از مقدمات مهم ورود به بازار است. 

چرا باید برند شرکت خود را ثبت کنیم؟

از آن جا که نام و نشان تجاری ابزاری است که شما با آن شناخته می‌شوید و مخاطبین و مشتریان کالا و خدمات، شما را با آن نام به خاطر می‌آورند لازم است برای جلوگیری از سوء استفاده رقبا و یا دیگر سودجویان، برند تجاری شما در اداره ثبت اسناد و املاک و در مرکز مالکیت معنوی ثبت شود. این کار باعث می‌شود شما به عنوان مالک یک برند یا نشان تجاری از حقوق قانونی برخوردار شوید تا در صورت لزوم و بروز مشکل یا اختلاف از منافع خود بر طبق قانون محافظت کنید.

مراحل ثبت برند شرکت

باید توجه داشته باشید که ثبت برند و علامت تجاری (لوگو)، پروسه یکسانی دارد و همزمان انجام می‌شود. در حقیقت شما بعد از انتخاب نام برند خود علامت تجاری متناسب با آن را نیز ثبت می‌کنید.

گام اول 

پس از انتخاب نام تجاری و طراحی علامت تجاری، شما باید مطمئن شوید نام و علامت تجاری انتخاب شده تشابهی با موارد ثبت شده گذشته ندارد. از آن جا که تعداد بسیار زیادی برند ثبت شده به نام افراد حقیقی و حقوقی وجود دارد، برای استعلام برند شرکت، شما می‌‌توانید پس از ورود به سایت مرکز مالکیت معنوی به صفحه «جستجو در پرونده‌های علائم تجاری» بروید. در این صفحه امکان جستجو برای نام‌های مشابه در میان برندهای ثبت شده شاخه تجاری مورد نظر شما وجود دارد.

پس از اطمینان از مشابه یا تکراری نبودن نام، باید توجه داشته باشید این نام از نظر قانونی مشکل خاصی نداشته باشد. موارد زیر، نکاتی است که باید در هنگام انتخاب آن‌ها را در نظر گرفت.

  • نباید اسامی و علائمی، غیر اسلامی یا مخالف با موازین اجتماعی باشند.
  • نباید برندها و یا اسم‌هایی که معروف هستند را استفاده کرد.
  • اسامی و صفاتی که به صورت عام هستند و جنبه توصیفی دارند به تنهایی قابل قبول نیستند.
  • نباید شباهت نام منتخب با دیگر برندهای ثبت شده بیشتر از پنجاه درصد باشد.
  • نام انتخابی نباید تنها اعداد فارسی و یا لاتین باشد (استفاده از حروف یا کلمات لاتین تابع قوانین خاصی است).

گام دوم

هنگامی که کار انتخاب نام برند به انجام رسید شما می‎توانید به عنوان شخصیت حقیقی یا حقوقی، در سایت مرکز مالکیت معنوی ثبت نام کنید. اطلاعاتی که در هنگام ثبت نام وارد کرده‌اید ابتدا باید مورد ارزیابی قرار بگیرد. پس از تأیید اطلاعات کاربری، شما می‌توانید وارد سایت شده و با طی کردن مراحل ثبت اطلاعات برند، اظهارنامه خود را ثبت کنید. در این بخش شما باید تمام ویژگی‌های برند مورد نظر خود را ذکر کنید. در انتها یک کد رهگیری به شما داده می‌شود که از طریق آن پرونده خود را پیگیری می‌کنید.

گام سوم

در این مرحله اطلاعات برند شرکت شما مورد ارزیابی کارشناسان قرار می‌گیرد و در صورت وجود نقص در پرونده یا وجود مشکل یا ایراد احتمالی دیگر شما موظف هستید در اسرع وقت نظرات کارشناس را تا رسیدن به نتیجه مطلوب و دریافت تأییدیه اعمال کنید. بعد از تأیید نهایی، آگهی ثبت برند شرکت شما، در روزنامه رسمی چاپ می‌شود. با گذشت یک ماه از آگهی چاپ شده و عدم وجود شاکی و معترض، مجدداً آگهی اعلام ثبت برند شما در روزنامه‎ی رسمی چاپ و اعلام خواهد شد. 

مدارک مورد نیاز برای ثبت اظهارنامه ثبت برند

بر اساس این که شما می‌خواهید یک برند را برای شخص حقیقی یا حقوقی (شخص یا شرکت) ثبت کنید لیست مدارکی که باید در سایت بارگذاری کنید متفاوت است.

مدارک لازم جهت ثبت علامت تجاری شخصی (حقیقی)

  • مدارک شناسایی فرد متقاضی شامل تصویر شناسنامه و کارت ملی.
  • تصویر گواهی تأیید امضا که در دفترخانه اسناد رسمی به ثبت می‌رسد.
  • تصویر هر نوع مجوز فعالیتی که برند قرار است به آن حوزه تعلق داشته باشد. مانند جواز کسب، جواز تأسیس، ای نماد یا هر پروانه فعالیت معتبر دیگر.

مدارک لازم برای ثبت علامت تجاری شرکتی ( حقوقی)

  • تصویر مدارک شناسایی مدیرعامل شامل شناسنامه و کارت ملی.
  • ارائه آگهی تأسیس شرکت که در آن موضوع فعالیت شرکت قید شده است و آگهی آخرین تغییرات هیئت مدیره

در صورتی که علامت تجاری یا برند مورد نظر از حروف یا کلمات لاتین وام گرفته شده است لازم است تصویر کارت بازرگانی نیز در سایت بارگذاری شود. در صورتی که شخص حقیقی یا حقوقی کارت بازرگانی نداشته باشد نمی‌تواند حروف یا کلمات لاتین در برند خود استفاده کند. همین طور اگر پیگیری کار ثبت برند توسط یک وکیل صورت می‌گیرد لازم است مدارک این شخص نیز در سایت بارگذاری شود.

در نهایت تصویر علامت تجاری مورد نظر نیز باید با ذکر مشخصات آن در سایت درج شود. نکاتی که در توصیف این علامت ذکر می‌شود باید بسیار دقیق باشد تا ابهامی نداشته باشد و مورد تأیید کارشناس این مرکز قرار بگیرد.

 ثبت برند شرکت, استعلام برند شرکت, ثبت برند

فرآیند ثبت برند چقدر زمان می‌برد؟

در صورتی که مشکل خاصی در هنگام تشکیل پرونده وجود نداشته باشد چیزی در حدود 45 روز، حداقل زمانی است که برای انجام این کار می‌توان در نظر گرفت. این بستگی به فرد متقاضی دارد که پرونده‌اش تا چه حد کامل باشد و یا پیام‌های ارسال شده در سایت که توسط کارشناس گذاشته می‌شود را با چه سرعتی بررسی و سپس حل و فصل کند.

اگر مراحل تشکیل پرونده و گرفتن تأییدیه کارشناسان مرکز مالکیت معنوی حدود دو هفته طول بکشد، چند روز نیز نیاز است تا آگهی اولیه ثبت برند در صف انتشار روزنامه رسمی قرار بگیرد. بعد از چاپ آگهی اول، در صورت عدم بروز مشکل، سی روز بعد آگهی دوم نیز چاپ خواهد شد و این به معنی اتمام کار خواهد بود.

مطابق قانون از این هنگام تا ده سال پس از چاپ آگهی ثبت برند شرکت، شما به عنوان مالک اصلی علامت تجاری خود، به طور رسمی شناخته خواهید شد و بعد از اتمام این دوره می‌توانید برای تمدید آن اقدام کنید.