Search
Close this search box.

بانکداری شرکتی؛ طرح نوین نظام بانکداری

طی چند سال گذشته نظام بانکی کشور با تغییرات بسیاری همراه بوده‌است. به نوعی می‌توان گفت که نظام بانکی برای پاسخگویی به نیاز مشتریان و بازار، به صورت مدام در حال پوست‌اندازی است. بانکداری شرکتی یکی از مفاهیم بانکداری است که از سوی بانک‌­ها بسیار مورد توجه قرار گرفته و در این عرصه، فضای رقابتی را ایجاد نموده­‌است. اما هنوز در نظام بانکی تعریف و درک مشخصی از بانکداری شرکت وجود ندارد و هر بانک استراتژی خاص خود را در این نوع بانکداری دارد. در این مطلب از زوایای مختلف، بانکداری شرکتی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

بانکداری شرکتی چیست؟

بانکداری دارای انواع مختلف بانکداری خرد، بانکداری تجاری، بانکداری سرمایه‌­ای و بانکداری شرکتی است. اگرچه در نظام بانکی ارائه خدمات به شرکت­‌ها به عنوان مشتریان بزرگ و VIP امری متداول است اما بانکداری شرکتی (Corporate Banking) را می‌­توان استراتژی کلان، پیچیده و نظام‌­مندی دانست که از طریق برقراری تعامل سازنده با مشتریان شرکتی، نیازها و دغدغه‌­های مالی و بانکی خاص آن­ها را را پاسخ می‌دهد. این بانکداری در واقع شیوه­‌ای از ارائه خدمات بانکی به کسب‌­وکارهاست.

اغلب شرکت‌­­ها برای دریافت آسان و سریع خدمات متنوع بانکی و مالی به دنبال بانکی معتمد و معتبر هستند و بانکداری شرکتی نیز برای رفع این دغدغه ایجاد شده‌است. بانک‌­ها در بانکداری با توجه به نیاز عمده و اصلی هر کسب‌­وکاری، سعی در تامین مالی مشتریان و همچنین ارائه خدمات بانکی متنوع و متناسب با نیاز شرکت‌­ها دارند و به این طریق تعاملات تجاری را برای زنجیره ارزش مشتریان خود تسهیل و تسریع می‌­سازند. این نوع بانکداری تنها مختص مشتریان حقوقی نیست و افراد حقیقی با دارایی مشخص نیز می‌­توانند خدمات بانکداری شرکتی را دریافت کنند.

البته لازم به ذکر است که به دلیل تنوع بالای مشتریان و جزئیات پرتعداد این حوزه، بانکداری شرکتی به دسته­‌های کلی بانکداری شرکت‌­های کوچک و متوسط، بانکداری شرکت‌­های بزرگ و بانکداری بازار جهانی تقسیم می‌­شوند.

بانکداری شرکتی چه مزایایی را به همراه دارد؟

سالیان سال بانک‌­ها تنها به انجام دو کار عمده پرداخت سود سالانه در ازای دریافت دارایی مشتریان و ارائه تسهیلات سود به مردم در ازای گرفتن ضمانت مشغول بودند. اما به لطف بانکداری شرکتی، سرمایه­‌گذاران این امکان را پیدا نمودند تا از بانک‌­ها مشاوره­‌های اقتصادی خیلی خوبی دریافت کنند. با این نوع از بانکداری، پول مشتری به چرخه اقتصادی راه پیدا می­کند. به طور کلی می‌­توان گفت بانکداری شرکتی، وظیفه مدیریت منابع مالی مشتریان، مدیریت ریسک و سازماندهی دارایی و بدهی‌­های آن­ها را بر دوش می‌­کشد.

آیا بانکداری شرکتی شبیه به بانکداری سنتی است؟

خدمات ارائه شده در بانکداری شرکتی در مقایسه با نوع دیگر بسیار گسترده‌تر است. کلیه نیازهای مشتریان شرکتی که دارای نیازهای بانکی متفاوتی با دیگر مشتریان در انواع بانکداری­‌ها هستند، در اینجا مورد هدف قرار دارد.
در بانکداری شرکتی ضمن ارائه خدمات تسهیلات و تعهدات، مدیریت دریافت­‌ها و پرداخت‌­­ها و غیره همچنین خدمات زیر ارائه خواهند شد:

  1. مدیریت نقدینگی
  2. مدیریت ریسک
  3. سایر روش‌­های تامین مالی
  4. خدمات مشاوره‌­ای به مشتریان

در بانکداری شرکتی به واسطه تدابیر اندیشیده شده کلیه نیازهای مالی و بانکی شرکت یا کسب‌­وکار مورد نظر از طریق ارائه خدمات و محصولات متناسب با آن­ها رفع خواهد شد و به این شکل ضمن بهبود مدیریت منابع مالی شرکت، در جامعه هدف نیز زمینه رشد و شکوفایی فراهم می‌­شود.

چه افرادی به عنوان مشتریان بانکداری شرکتی قلمداد می‌شوند؟

مشتریان بانکداری شرکتی که به نام مشتریان عمده نیز شناخته می‌­شوند تنها شرکت­ها و موسسات غیر مالی نیستند و نهادها و شرکت­‌های نظیر ارگان­‌های دولتی، موسسات مالی مختلف و صندوق­‌های بازنشستگی نیز می‌­توانند مشتریان بانکداری شرکتی باشند.

در کل هر شخصی اعم از افراد حقیقی یا شرکت­‌های حقوقی با استناد به صورت­‌های مالی حسابرسی شده دارای یکی از ویژگی‌­های زیر هستند، این امکان را خواهد داشت تا از مشتریان بانکداری شرکت برشمرده شوند. توجه کنید که این تعاریف به ازای هر بانک متفاوت است.

  1. دارای فروش سالانه بالغ بر ۵ میلیارد ریال
  2. استفاده از تسهیلات به مبلغ حداقلی ۵۰ میلیارد ریال
  3. برخورداری از امکان دریافت تسهیلات به ارزش ۳۰ میلیارد ریال
  4. دارای سرمایه و منابع مالی در مجموع به ارزش بیش از ۵۰ میلیارد ریال

شرکتی نوپا که به تازگی فعالیت خود را آغاز نموده است، بسته به نوع صنعت فعالیت آن، سرمایه اولیه و برنامه­‌های توسعه­‌ای و رشد، بازارها و غیره مورد بررسی قرار خواهد گرفت و طبق پیش فروش ۳ سال آتی آن، ممکن است در طبقه‌­بندی بالا قرار گرفته و به یک مشتری از مشتریان بانکداری شرکتی تبدیل شود. بانکداری شرکتی برای همراهی و کمک به شرکت­‌های مذکور در جهت تحقق اهداف توسعه، خدمات خود را ارائه خواهد نمود. شما می‌توانید استعلام سرمایه ثبتی شرکت را به کمک رسمیو انجام دهید. برای این کار نام شرکت را در رسمیو جستجو کنید. در نتیجه جستجو، آخرین سرمایه ثبتی را می‌بینید.

بانکداری شرکتی

علاوه بر آن، وقتی روی نام شرکت کلیک کنید، همه اطلاعات مربوط به آن و همچنین اطلاعات روزنامه رسمی را نیز مشاهده می‌کنید.

بانکداری شرکتی با رسمیو

بانکداری شرکتی چه خدماتی به مشتریان خود ارائه می‌­دهد؟

اگرچه خدمات بانکداری شرکت در هر بانک احتمالاً با بانکی دیگر فرق دارد، اما به طور کلی می‌­توان خدمات بانکداری را به دو دسته خدمات سنتی بانکداری در ابعاد وسیع­‌تر و خدمات مالی ویژه و متناسب با نوع شرکت­‌ها و موسسات تقسیم نمود. در ادامه به چند مورد از خدمات قابل ارائه توسط بانکداری شرکتی اشاره شده است:

  1. امکان تراکنش­‌های بین‌­المللی
  2. ارائه مشاوره‌­ها در زمینه بازاریابی، حقوقی، سرمایه­‌گذاری و مالیاتی
  3. تامین مالی شرکت­‌ها از طریق ارائه اوراق بهادار و تامین مالی پروژه­‌های بزرگ جهت کمک به سازمان‌­ها
  4. ارائه خدمات بیمه
  5. مدیریت ریسک، مدیریت تعهدات، مدیریت دریافت و پرداخت، تامین مالی و…
  6. کمک به یکپارچه‌­سازی خدمات بانکی الکترونیک به شرکت­‌ها با ارائه وب­ سرویس­‌های مختلف (API)
  7. سهامداری و مشارکت در مدیریت شرکت از طریق مالکیت بخشی از سهام آن شرکت
  8. خروج از بن­‌بست ارائه خدمات بانکی صرف به مشتریان

بانکداری شرکتی دارای چه مشخصه‌­هایی است؟

بانکداری شرکتی دارای ویژگی‌­های خاصی است که در ادامه با هم برخی از این ویژگی‌­ها را بررسی خواهیم نمود:

دارای مشتریانی متنوع است

تنوع مشتریان یکی از ویژگی­‌های این نوع از بانکداری است. همانطور که پیش از این گفتیم مشتریان این نوع بانکداری محدود به قشر خاصی نیستند و انواع مشاغل کوچک تا متوسط و شرکت‌­های بزرگ می‌­توانند در قالب مشتریان بانکداری شرکتی، از خدمات آن بهره‌­مند شوند.

برای افتتاح حساب، توافق هیئت مدیره را طلب می‌­کند

یک شرکت تنها بعد از توافق هیئت مدیره شرکت، امکان افتتاح حساب در بانکداری شرکتی را خواهد داشت. معمولاً برای افتتاح حساب، خزانه‌­دار شرکت، برای باز کردن حساب­‌های شرکتی با یک رأی رسمی یا یک تصمیم شرکتی اقدام به این امر می‌­کند. به این شکل همه چیز با اطلاع هیئت مدیره انجام خواهد شد.

در قبال حساب شرکت مسئول است

باتوجه به آن که براساس قانون، شرکت‌­ها، اشخاص حقوقی جداگانه‌­ای محسوب می‌­شوند لذا تمامی موجودی حساب‌­های شرکت صرفاً متعلق به شرکت است و جزو اموال خصوصی اعضای هیئت مدیره محسوب نمی‌­شوند. در واقع حساب‌­های شرکت مستقل از فردی خاص یا هیئت مدیره هستند. این ویژگی سبب می‌­شود طلبکاران شخصی هیئت مدیره امکان دریافت مندرجات حساب شرکتی شرکت را نداشته باشند.

امکان ارزیابی اعتبار شرکت‌ها را فراهم می‌­کند

گردش حساب شرکت به عنوان بخشی از تاریخچه اعتباری یک شرکت است و به خوبی تاثیر خود را بر روی مواردی چون ارزش‌­گذاری و قیمت سهام شرکت، نرخ‌­های بهره قابل اعمال برای وام‌­های اعطایی به شرکت و غیره به جای می‌­گذارد. از این طریق می‌­توان به واسطه بانکداری شرکتی، اعتبار شرکت‌­ها را بررسی نمود.

بانکداری شرکتی دارای چه سرویس­‌هایی است؟

از سرویس‌­های بانکداری شرکتی می‌­توان به موارد زیر اشاره نمود:

اعتبار

مشتریان می‌­توانند از بانکداری شرکتی وام­‌ها و محصولات اعتباری ویژه دریافت کنند. بیشترین سهم از سود بانک‌­های تجاری متعلق به تسهیلات اعتباری است. البته لازم به ذکر است که به دلیل میزان ریسک رایج در اعطای وام به مشتریان شرکت‌­ها، نرخ بهره­‌های اعمال شده بر وام­‌ها بسیار بالا است.

خدمات خزانه داری

شرکت­‌ها می‌­توانند برای مدیریت سرمایه در گردش مورد نیاز خود از خدمات خزانه‌­داری استفاده کنند. این خدمات به دلیل نقش موثری که در آسان‌­سازی تبدیل ارز خواهند داشت برای شرکت‌­های چندملیتی بسیار حائز اهمیت است.

تامین مالی برای دارایی­‌های ثابت

شرکت­‌هایی که در صنایعی چون حمل‌­ونقل، فناوری اطلاعات و تولید ماشین­‌آلات سنگین فعالیت­ دارند می‌­توانند از خدمات تامین مالی مورد نیاز برای دارایی­‌های ثابت بهره ببرند. دریافت وام­‌ها و قراردادهای اجاره برای خرید تجهیزات، ماشین‌­آلات و غیره توسط بانکداری شرکتی بسیار آسان‌­تر شده است.

خدمات کارفرمایان

بانک‌­ها ارائه دهنده خدماتی از قبیل انتخاب طرح‌­های بازنشستگی و طرح مراقبت‌­های بهداشتی و نیز تسهیلات حقوق و دستمزد برای کارکنان خود هستند.

خدمات تجاری

یکی دیگر از سرویس‌­­های بانکداری تجاری، ارائه خدماتی مانند تجزیه و تحلیل داده­‌ها، تجدید ساختار بدهی و حقوق صاحبان سهام، تجزیه و تحلیل دارایی­‌های واقعی و غیره است. همچنین یکی دیگر از خدمات حائز اهمیت برای مشتریان شرکت‌­ها، خدمات مدیریت دارایی و پذیره نویسان برای عرضه اولیه عمومی (IPO) و… است. انجام این خدمات برعهده بازوی بانکداری سرمایه‌گذاری است. طبق قانون گلس- استگال دو بانک سرمایه‌گذاری و بانکداری شرکتی از هم تفکیک شده‌­اند.

چه عواملی سبب ایجاد بانکداری شرکتی شده­‌اند؟

بانکداری شرکتی در پی یک نیاز در دنیای گسترده امروزی پدید آمده‌است. پیچیدگی علم اقتصاد و فعالیت‌­های اقتصادی طی سال­‌های اخیر، بانک‌­ها را بر آن داشت تا ضمن ارائه خدمات متداول، خدماتی ویژه نیز برای مشتریان حقیقی و حقوقی خاص خود در نظر بگیرند.

به عنوان مثال در ایران درآمد نفتی تکیه‌گاه اقتصادی محسوب می‌­شود و بنابراین آسیب‌­های زیادی متوجه فعالیت‌­های اقتصادی، توان تولید و صادرات است. از این رو سازوکار بانکداری شرکت توسط بانک‌­ها ایجاد شده است تا بازار سرمایه به سمت فعالیت­‌های اقتصادی سودآور هدایت شود. در پی این اتفاق سه مزیت بزرگ متوجه بانک‌­ها، شرکت­­‌ها و کسب‌­وکارها و همچنین اقتصاد کشور شد:

1. شرکت­‌های بزرگ با سرمایه اولیه مطلوب، سرمایه خود را صرف تولید با سود بیشتر می‌­کنند؛

2. بانک‌­ها سود قابل توجهی از مشاوره و ارائه خدمات خاص به مشتریان حقیقی و حقوقی وی آی پی دریافت می‌­کنند؛

3. دولت بدون درگیر شدن در فعالیت­‌های اقتصادی این سازمان‌­ها، شاهد گشایش اقتصادی می‌­شود.

بانکداری شرکتی دارای چه اهدافی است؟

اهداف و خط مشی‌­های سازمانی بانکداری شرکتی عبارتند از:

  • ارائه خدمات مورد نیاز مشتریان شرکتی با سرعت، دقت و کیفیت بیشتر
  • ارزش‌آفرینی برای مشتریان ویژه
  • بهبود و گسترش ارتباط‌­های کاری سازنده و یادگیرنده
  • کمک به رشد و توسعه کسب‌­وکارها از طریق مدیریت منابع مالی
  • ارائه خدمات تخصصی و اختصاصی به هر یک از مشتریان شرکتی.
  • بهینه­‌سازی ترکیب دارایی­‌ها و بدهی­‌های مشتریان شرکتی جهت مدیریت ریسک
  • ارائه مشاوره­‌های تخصصی در زمینه بازاریابی، حقوقی، مالیاتی و… برای رشد شرکت‌­ها و نیز دریافت سودی مطلوب از این طریق
  • کاهش مستمر مطالبات خود
  • پیشتازی و نوآوری در زمینه ارائه محصولات و خدمات کامل و متنوع بانکی در زمینه بانکداری شرکتی

ساختار بانکداری شرکتی به چه صورت است؟

بانکداری شرکتی با ساختار سازمانی تخصصی و منعطفی که دارد بسترها و زیرساخت‌­های مورد نیاز جهت تصمیم­ گیری­‌های مناسب برای پاسخگویی به نیاز مشتریان شرکتی و ارائه خدمات تخصصی ایجاد نموده‌است. در این شیوه بانکی و بازاریابی، مدیریت امور دفاتر تمام تلاش خود را به کار گرفته تا از طریق جذب، حفظ و رشد مشتریان شرکتی با اختیارات کامل و با تجهیزات دفاتر خود در نقاط مختلف کشور، برای مشتریان ارزش افزوده و رضایت حداکثری را به بار آورد.

مدیریت اعتبارات شرکتی بایستی از طریق سیستم­‌های اعتبارسنجی انحصاری بانک خدماتی مشتری محور را ارائه نماید. این رویکرد به افزایش سرعت، دقت و کیفیت اعتبارسنجی و اعطای تسهیلات و تعهدات کاملاً تخصصی کمک می‌­کند.

محدود نمانید!
دسترسی نامحدود به بانک اطلاعاتی بیش از ۲ میلیون شرکت ایرانی با اشتراک‌های ویژه رسمیو