هدف اصلی سامانه Electronic Packing List) EPL)، تسریع فرایند ترخیص کالاها و امور گمرکی مرتبط با تجارت کالاست. این سامانه به تجار و ترخیصکاران این امکان را میدهد که به صورت آنلاین و از راه دور اقدامات مربوط به ترخیص کالاها را انجام دهند، اطلاعات مورد نیاز را به گمرک ارسال و مجوزهای لازم را دریافت کنند.
سامانه EPL چیست و چه کاربردی دارد؟
سامانه EPL یا پنجره واحد تجارت فرامرزی یک سامانه الکترونیکی در حوزه تجارت بینالمللی و گمرکی است که به ترخیص کالاها و امور مربوط به واردات و صادرات کمک میکند. این سامانه ابتدا به صورت آزمایشی در یک گمرک در سال ۱۳۹۲ مورد استفاده قرار گرفته و پس از موفقیت آمیز بودن، به عنوان پنجره رسمی تجارت فرامرزی در تمامی گمرکهای کشور به رسمیت شناخته شد.
ای پی ال به تاجران و ترخیصکاران این امکان را میدهد که اطلاعات و اسناد مربوط به ترخیص کالاها را ارسال و مجوزهای لازم را به صورت الکترونیکی دریافت کنند. این فرایند باعث تسریع و تسهیل در ورود و خروج کالاها از گمرک میشود و به تجارت بینالمللی، صادرات و واردات کمک میکند.
ویژگیها و اهداف اصلی سامانه EPL شامل موارد زیر است:
تسریع در ترخیص کالا: این سامانه به تجار و ترخیصکاران این امکان را میدهد که به سرعت و در کمترین زمان کالاها را از گمرک ترخیص کنند. این روند باعث کاهش زمان مورد نیاز برای ترخیص و کاهش هزینههای مرتبط با آن میشود.
امکان ترخیص آنلاین: کاربران میتوانند به راحتی و به صورت آنلاین اطلاعات و اسناد مربوط به ترخیص کالاها را ارسال و مدیریت کنند. این امکان به ویژه برای تجارت بینالمللی اهمیت دارد.
کاهش اشتباهات: سامانه EPL با جمعآوری و ثبت دادههای گمرکی به صورت الکترونیکی، به کاهش اشتباهات و خطاها در فرایند ترخیص کمک میکند و باعث شفافیت بیشتر امور گمرکی میشود.
کاهش هزینهها: با کاهش زمان مورد نیاز برای ترخیص کالاها و کاهش هزینههای مرتبط با این فرایند، تجار و تولیدکنندگان میتوانند بهرهوری بیشتری در تجارت خود داشته باشند.
بخشهای مختلف سامانه EPL
برای ورود به سایت ای پی ال و بخشهای مختلف آن، لازم است به نشانی epl.irica.ir مراجعه کنید. این سایت دارای زیر سامانههای گوناگونی است که هر یک برای هدف خاصی طراحی شده و کاربرد مشخصی دارند. پنجره واحد تجارت فرامرزی، دارای زیر سامانههای زیر است:
سامانه استعلام پروانه الکترونیک
یکی از مدارک مهم در فرایند ترخیص کالا، پروانه الکترونیک است. پروانه الکترونیک، مجوزی است که به تاجران این امکان را میدهد که با استفاده از آن بتوانند کالاهای خود را از انبار گمرک، ترخیص کنند.
سامانه متمرکز پرداخت
برای واردات کالا به کشور و ترخیص آنها، تاجران باید هزینههای مختلفی پرداخت کنند. تاجران با مراجعه به سامانه متمرکز پرداخت میتوانند به راحتی و به صورت غیرحضوری، هزینههای مربوطه را پرداخت و پیگیری کنند.
اظهار تلفن همراه
مسافران در صورتی که با خود تلفن همراه وارد کشور میکنند، تا یک ماه فرصت دارند اظهارنامه گمرکی تلفن همراه را در سامانه اظهارنامه گمرکی (تلفن همراه) ثبت کنند.
سامانه ارزش کالا TSC
این سامانه به تعریف کالاها و تخمین حقوق گمرکی کمک میکند و از تاجران و صاحبان کالا اطلاعات دقیقی در مورد ویژگیها و ارزش گمرکی کالاها ارائه میدهد.
در کل، سامانه TSC به تسهیل ارزشگذاری کالاها و تخمین حقوق گمرکی کمک میکند و از کماظهاری و اشتباهات در تخمین حقوق گمرکی جلوگیری میکند. اطلاعات مربوط به این سامانه در بخش آمار تجارت رسمی قابل مشاهده است.
دسترسی به بخش آمار تجارت در رسمیو
تحلیل و بررسی آمار تجارت یک ابزار مهم برای ارزیابی بازار کار است، زیرا تاثیر چشمگیری بر نحوه همکاری شرکتها و تصمیمگیریهای کسبوکارها دارد. این موضوع به کسبوکارها کمک میکند تا به طور دقیق، اتفاقاتی که در صنعت رخ میدهد را تجزیه و تحلیل کنند.
آمار تجارت در رسمیو به عنوان یک منبع معتبر برای شناسایی فرصتهای موجود در صنایع به کار میرود. برای تحلیل آمار تجارت، معمولاً دستهبندی بر اساس HS کد کالاها استفاده میشود. این دستهبندیها در رسمیو نیز به همین شکل قابل دسترسی و استفاده هستند.
برای مراجعه به بخش آمار تجارت در سایت رسمیو لازم است به صورت زیر عمل کنید. توجه داشته باشید که دسترسی به این خدمت از رسمیو در اشتراکهای شرکتی به بالا قابل استفاده است.
پس از ورود به حساب کاربری، از منوی سمت راست، گزینه «آمار تجارت» را انتخاب کنید:
در این قسمت می توانید صنعت مورد نظر خود را جستجو کنید یا از لیست HS کدها برای جستجوی صنعت مورد نظر استفاده کنید:
پس از پیدا کردن گزینه مورد نظر، روی گزینه «مشاهده آمار» کلیک کنید:
در این بخش میتوانید به اطلاع مختلفی از جمله آمار تجارت جهانی، آمار تجارت ایران، تولیدکنندگان و واردکنندگان ایران، تغییرات یکسال گذشته بازار دسترسی داشته باشید:
دسترسی به اطلاعات محصولات سامانه EPL از طریق رسمیو
برای دسترسی به اطلاعات مربوط به شرکتها باید به درگاههای دولتی مختلف مراجعه کنید که حتی ممکن است پس از ساعتها جستجو هم نتوانید به اطلاعات موردنظرتان دسترسی داشته باشید. اطلاعاتی که از طریق درگاههای دولتی و حاکمیتی مختلف منتشر میشود، به صورت پراکنده وجود دارد و جمع بندی این اطلاعات به صورت یکجا و طبقهبندی شده کار سخت و زمانبری است.
رسمیو کلیه اطلاعات مربوط به هر شخص و شرکت را به صورت کامل و یکجا در یک پروفایل نمایش میدهد. یعنی پس از جستجوی یک کد کالا (HS code) در رسمیو، کلیه اطلاعاتی که از طریق درگاههای مختلف منتشر شده است را میتوانید مشاهده کنید.
برای دسترسی به اطلاعات مربوط به سایت ای پی ال به صورت طبقهبندی شده، میتوانید به بخش آمار تجارت سایت رسمیو بخش کالا و محصولات مراجعه کنید.
پس از جستجوی نام شرکت در بخش آمار تجارت سایت رسمیو، اطلاعات زیر به صورت یکجا و طبقهبندی شده برای شما نمایش داده میشود:
- آمار تجارت جهانی (کشورهای صادر کننده و وارد کننده، برترین مبدا، برترین مقصد، حجم صادرات، حجم واردات، تغییرات مربوط به یکسال گذشته، تاریخچه بازار، تراز تجاری کشورها)
- آمار تجارت ایران (کشورهای مقصد صادرات و واردات ایران)
- تولیدکنندگان و واردکنندگان ایران
- کالاها و محصولات (کالاهای وارداتی، لیست کالاها)
جمع بندی
برای شناسایی فرصتهای موجود در صنایع نیاز به یک ابزار قوی برای تحلیل آمار و ارقام دارید. این ابزار قدرتمند به راحتی در رسمیو قابل دسترسی است. به کمک آمار تجارت میتوانید اطلاعات منتشر شده در این حوزه را به صورت یکجا مشاهده و بررسی کنید.