Search
Close this search box.

نکات ضروری در ثبت برند

گفتیم که اگر می‌خواهید در زمینه فروشگاهی و مخصوصا فروشگاه اینترنتی فعالیت کنید، حتما باید به فکر ثبت برند خودتان باشید. برای اینکار لازم است که حتما به نکاتی توجه کنید. قبل از اینکه این نکات رو ارائه کنیم، لازم است به این سؤال پاسخ دهیم که آیا اصلا ثبت برند از نظر قانونی لازم است؟ یعنی اگر من می‌خواهم برای خودم فروشگاه داشته باشم، از نظر قانونی، ملزم به ثبت برند هستم یا نه؟ پاسخ این سؤال این است که اگر فعالیتی به جز این فعالیت‌ها دارید، قانون شما را ملزم به ثبت برند نمی‌کند:

  1. مواد غذایی با بسته‌بندی مخصوص مثل کمپوت، کنسروهای غذایی، انواع آبمیوه، نوشابه، دوغ و …
  2. مواد آرایشی و بهداشتی که مستقیما با پوست انسان در ارتباط هستند مانند انواع کرم‌ها و لوازم آرایشی.
  3. انواع داروها اختصاصی و یا عمومی که نیاز به نسخه پزشک دارند.

اگر در هر صنف، به جز این سه صنف فعالیت می‌کند، قانون شما را ملزم به ثبت برند نکرده است اما فراموش نکنید، اگر پول و سود بیشتر می‌خواهید، ثبت برند برای شما ضروری است. 

برای ثبت برند به چه نکاتی توجه کنیم؟

ثبت برند
ثبت برند

۱. برند شما نباید با اصول و موازین شرعی و اسلامی تضاد و تناقضی داشته باشد. 

۲. برند شما با قوانین و اصول اجتماعی نباید در تناقض باشد. مثلا اگر اسباب‌بازی فروشی آنلاین می‌خواهید راه‌اندازی کنید، نمی‌توانید نام برند خود را چیزی شبیه «بی‌خیال درس» بگذارید چون با اهمیت آموزش در کشور در تضاد است. 

۳. یکی از موارد خیلی مهم، عدم کپی‌برداری است. برند شما نباید تکراری از برند دیگران باشد. نمی‌توانید اسم دیجی‌کالا را برای فروشگاه اینترنتی خود یا اسنپ را برای اپلیکیشن حمل و نقل عمومی خود انتخاب کنید. 

۴. اگر شما و همکارتان هر دو بخواهید یک برند را ثبت کنید، برند به کدام از شما خواهد رسید؟ اگر شما در یک صنف و همکار شما در یک صنف دیگر فعالیت کند، هر دو می‌توانید آن برند را داشته باشد ولی اگر در یک صنف باشید، برند به کسی خواهد رسید که از نظر تاریخ ثبت، درخواست زودتری برای آن برند داده باشد. 

۴. همانطور که قبلا هم گفتیم، اگر برندتان را ثبت کنید، دیگر این برند برای شماست و اگر کسی بخواهد با گوشه چشم به آن نگاه کند و به فکر استفاده از آن بیفتد، می‌توانید با حمایت قانون به سراغ آن بروید. 

۵. نمی‌توانید از واژه‌های ملی مملکتی برای برند خود استفاده کنید. «فروشگاه اینترنتی ملی اسباب‌بازی ایران» قطعا مجوز نخواهد گرفت. هم به خاطر کلمه ملی و هم به خاطر کلمه ایران.

۶. برخی از نشانه‌ها و علائم هم برای سازمان‌ها و نهادهای رسمی کشور هستند که نمی‌توانید از آن‌ها استفاده کنید. مثلا لوگوی نیروی انتظامی، یا قوه قضائیه یا سازمان فناوری ارتباطات و اطلاعات نمی‌تواند در برند شما استفاده شود. 

به عنوان نکته آخر به این موضوع هم توجه کنید که ثبت برند نیاز به تمدید دارد. فکر نکنید با یک‌بار ثبت تا آخر عمر این برند برای شماست. وقتی ۱۰سال از تاریخ ثبت‌تان گذشت، به فکر تمدید اعتبار باشید.

پیشنهاد رسمیو 

رسمیو به شما پیشنهاد می‌کند اگر به دنبال ثبت برند هستید، حتما با یکی از شرکت‌های ثبتی در این موضوع مشورت کنید تا هم چیزی را از قلم نیندازید و هم اگر قانونی به صورت جدید تصویب شده است، از آن مطلع باشید و دچار مشکل نشوید.